Sugestii de activități pentru acasă. Idei pentru părinți

martie 19, 2020

În această perioadă plină de incertitudine, alegem să fim optimiști și să căutăm magia în micile bucurii. Acționăm responsabil, stăm în casă și ne bucurăm de timpul petrecut alături de copii. Izolarea la domiciliu aduce și liniște, dacă știi să o cultivi. Noi am pregătit o serie de sugestii de activități care să îți ofere ocazia de a te bucura de momente cât mai frumoase alături de copilul tău.

O carte nouă în fiecare zi

Cititul ajută dezvoltarea creierului copilului, îi dezvoltă vocabularul, abilitățile sociale și de comunicare Găsește un loc liniștit și luminos pentru lectură, adăugă câteva perne confortabile și colorate și descoperiți împreună o carte nouă în fiecare zi. În acest fel, încurajezi curiozitatea copilului de a descoperi noi povești și personaje și îi stimulezi imaginația prin explorarea unui nou univers în fiecare zi.

În funcție de vârsta copilului, încearcă diferite tonalități ale vocii, discutați despre personajele întâlnite, stabiliți mici scenete, jucați-vă și promovați bucuria. Dacă cel mic a trecut de vârsta la care trebuie să îi citești, puteți face asta în tandem. Astfel de activități vă oferă timp prețios împreună, creează legături puternice, ajută la construirea relației dintre voi și face mai ușoară asimilarea noului program.

Desenați și colorați

Cărțile de colorat sunt o sursă de relaxare, indiferent de vârstă. Desenul nu doar că sporește imaginația, dar este și o modalitate uimitoare de redare a emoțiilor. Încurajarea exprimării prin desen îl ajută pe copil să dobândească încredere și unicitate. De asemenea, desenul ajută la dezvoltarea abilităților motrice și de coordonare, precum și la dezvoltarea funcției cognitive. Colorați împreună o lume în nuanțe pastel!

idei de activitati pentru stat in casa

Jocuri pentru toate vârstele

Fie că alegeți să construiți o lume fantastică cu ajutorul pieselor lego sau că preferași puzzle-urile ori jocurile de societate, jucați-vă împreună, fii de o vârstă cu copilul pentru câteva momente și asigură-i amintiri unice.

Gătește și pregătește masa alături de cei mici

Implică copiii și în activitățile casei, cu siguranță se vor bucura să te ajute. În timp ce aranjezi masa, roagă-l pe cel mic să numere câte farfurii sunt pe masă, câte pahare sau câte fructe sunt în bol. Discutați despre forme, culori, despre cum este împărțită tarta în 8 felii egale sau despre cum ai tăiat mărul pe jumătate. În acest fel, repetați noțiunile matematice fără ca măcar să conștientizeze actul educațional.

Tehnologia este extrem de benefică, dacă știm să o integrăm controlat

Așa cum am arătat, sunt o mulțime de activități pe care le putem desfășura alături de copii în mediul offline, însă, dacă știm să o folosim cu moderație, tehnologia este benefică. Iată cum ne-am gândit să ne bucurăm de tehnologie alături de copii:

  • Ne lăsăm inspirați de propunerile venite din partea specialiștilor în educație

Pe pagina de Facebook First 7 găsim o serie de filmulețe realizate de Valentina Secară, specialist în educație timpurie și fondatoarea centrului de formare pentru părinți și educatori FIRST 7, cu idei de activități educative și amuzante pe care le putem desfășura alături de copii. Într-un prim video, am aflat cât de ușor putem realiza plastilină cu ingrediente simple, pe care le avem în casă.

https://www.facebook.com/First7.Acorns/videos/206906167072947/

 

  • Urmărim spectacolele online ale Operei Comice pentru Copii

Opera Comică pentru Copii transmite live cele mai iubite spectacole pentru copii. Dacă pe 15 Martie ne-am bucurat de opera Cenușăreasa (găsiți video pa pagina lor de Facebook), micii spectatori se pot bucura, pe 20 Martie, de premiera baletului Scufița Roșie.

  • Navigăm printre stele cu ajutorul NASA Kids’ Club

Pe site-ul www.nasa.gov/kidsclub găsim o fereastră către universal NASA și învățăm despre misiunile sale. O serie de jocuri cu diferite niveluri de abilități STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) sunt puse la dispoziția copiilor, precum și o colecție de fotografii realizate de pe Stația Internațională Spațială. Dacă ”aterizați” pe site-ul lor, recomandăm să descărcați și povestea Astro-not-yets. Poate reprezenta una dintre lecturile zilnice ale copilului.

 

activitati pentru copii

  • Vizită virtuală la muzeu

Imaginați-vă un muzeu doar pentru voi. Nu în fiecare zi avem ocazia să ne bucurăm de un muzeu deschis doar pentru noi… sau mai multe. Putem avea o zi dedicată unui tur al muzeelor. Pe cimec.ro găsim lista completă a muzeelor care permit un tur virtual. Noi începem cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, voi?

  • Vizităm colegii de școală și grădiniță pe Skype

Este important ca cei mici să rămână conectați la lumea și la prietenii lor. O dată pe săptămână, puteți discuta cu părinții celui/celei mai bun/bune prieten(e) și să facilitați o ”întâlnire” în mediul online. Copiii pot împărtăși din experiența ultimelor zile, pot povesti ce activități au avut în această perioadă și ne pot molipsi cu câteva râsete.

Distribuie articolul

Articole similare

Conferințele și cursurile First7

Află mai multe informații despre despre coferințele și cursurile la care poți participa și tu ca să evoluezi rapid în carieră...