Știai că bebelușii încep să învețe matematica înainte de a putea merge? Încă din primele luni de viață, ei observă diferențe de cantitate, compară forma și mărimea obiectelor și folosesc concepte matematice timpurii atunci când se joacă. Iar aceste concepte matematice sunt extrem de importante pentru că îi ajută pe copii să dezvolte capacitatea de a gândi critic și de a-și dezvolta simțul practic. Ambele sunt parte integrantă a succesului, atât la școală, cât și în viața de adult. În copilăria timpurie, atitudinea cu care părinții gestionează aceste noțiuni determină comportamentul copiilor și, prin urmare, performanța acestora.
Primii 3 ani din viața copilului sunt importanți în dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor
Gândirea practică se referă la folosirea în mod eficient a cunoștințelor deja dobândite pentru a rezolva problemele pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, iar a învăța să gândească critic este una dintre abilitățile importante de care copiii de astăzi vor avea nevoie în viitor. Gândirea practică oferă o serie de avantaje precum:
• Adaptabilitate crescută la situațiile nou-întâlnite
• Analiză în perspectivă
• Găsirea alternativelor și a opțiunilor potrivite în fiecare situație
• Abilitatea de a înțelege probleme
• Atitudinea flexibilă în fața schimbării
• Capacitatea de a înțelege și interacționa cu mediul
Cu alte cuvinte, cunoștințele practice nu se referă la obținerea de noi informații ci, mai degrabă, la utilizarea sau aplicarea noțiunilor deja învățate pentru a ghida o anumită acțiune.
Cum îi ajutăm pe cei mici să dezvolte o gândire practică cu ajutorul noțiunilor matematice
Will Hussey, unul dintre cei mai bine vânduți autori și vorbitori din domeniul educației, prezent la Conferința de Educație Timpurie de la București, îi sfătuiește pe toți adulții implicați în educația copiilor să încurajeze dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, gândirea critică și spiritul practic al acestora încă din copilăria timpurie.
”În prezent, copiii trebuie să poată face mult mai mult decât să memoreze informații. Ei trebuie să fie învățați să gândească critic, să poată da un sens informației, să analizeze, să compare, să facă inferențe, să poată oferi argumente, să caute noi și noi răspunsuri și posibilități”, spune Will Hursey
Specialistul în educație timpurie recomandă introducerea noțiunilor matematice în activități fizice și jocuri care antrenează spiritul de aventură al copiilor și gândirea practică. Astfel, micuții descoperă lumea înconjurătoare prin acțiuni de tipul cauză-efect.
”Învățarea înseamnă dezvoltarea și întărirea conexiunilor neuronale. Gândirea matematică ne ajută efectiv să creăm noi și noi conexiuni, astfel devenind familiari și cu creativitatea. Acest tip de abordare ne crește încrederea în a gândi diferit și de a găsi tot timpul alternative și soluții practice problemelor pe care le întâlnim în viața de adult. Dezvoltarea creierului unui copil poate fi făcută utilizând o serie de întrebări divergente, procesul în sine fiind mai important decât rezultatul.”
Sfaturi și idei pentru părinți:
• Pune întrebări deschise pentru a ghida procesul de gândire al copilului și respectă-i răspunsurile indiferent dacă le consideri corecte sau nu. De exemplu, poți întreba: „Ce crezi că se întâmplă dacă adăugăm un al patrulea cub peste turnul construit?”
• Încurajează-l să argumenteze opiniile prin întrebări de tipul: ”Spune-mi de ce crezi asta, sunt interesat/ă să aud părerea ta” sau „Cum crezi că putem rezolva această problemă?”
• Permite-i celui mic să experimenteze, să testeze să-și perfecționeze teoriile cu privire la ceea ce determină diferite acțiuni. De exemplu, puteți construi un turn și descoperi împreună la a câta piesă adăugată acesta se dărâmă.
• Testați împreună și explică-i de ce turnul se dărâmă la adăugarea mai multor piese.
• Dă-i întotdeauna timp să se gândească la răspunsurile sale.
Prin sesiunile sale de pregătire pentru educatori și părinți, Will Hussey reușește să le cultive acestora plăcerea de a lucra cu copiii și dorința de autodepășire atât pe plan profesional, cât și personal. În procesul de învățare, acesta pune accentul pe oferirea de exemple concrete, amuzante: ”Învățarea conceptelor nu înseamnă nimic fără abilitatea de a le putea pune în practică. Cei care știu să se adapteze și să aplice creativ tot ceea ce învață vor ști să facă față provocărilor cu care se vor întâlni în viața de adult, indiferent de ce le rezervă viitorul.”
Conferința de Educație Timpurie este o inițiativă a Fundației Acorns, prin FIRST7, Centrul de training pentru părinți și educatori, al cărei scop este de a oferi personalului din educație soluții practice de predare, adaptate nevoilor copilului mileniului 3. Conferința de Educație Timpurie aduce anual în România experți internaționali în educație timpurie ce prezintă concepte noi și abordează subiecte esențiale pentru alinierea sistemului de învățământ preșcolar din România la cele mai performante modele internaționale.