Să fii educator este o responsabilitate uriașă, iar să fii un educator bun, cu siguranță, presupune multă muncă, energie și stres.
Toate activitățile zilnice cu copiii trebuie să se desfășoare pe un ton optimist, dar să împărtășești din energia ta pozitivă cu toți din jur, poate fi copleșitor uneori. De aceea, este important să stabilești un ritm și un stil de viață care să te ajute să te simți bine în propria piele și împlinit cu misiunea pe care o ai pentru formarea generațiilor viitoare. Să fii un educator fericit.
O stare de fericire te ajută să atingi atât obiectivele profesionale, cât și cele personale, mult mai rapid și mai eficient.
Cu toții avem zile în care nimic nu pare să funcționeze cum trebuie. În plus, profesia de educator vine la pachet cu multe provocări. Să fii educator te poate inspira, dar te poate și demoraliza, te poate ține conectat la evoluția societății, dar poate și să te izoleze. Cei mici îți pot transmite din energia lor, dar, în același timp, o pot consuma pe a ta. Cu o clasă plină de copii a căror stare se schimbă constant, nu este deloc ușor să îți menții optimismul.
Însă, amintește-ți că starea ta de spirit se reflectă în tot ceea ce faci, iar cei mici pot fi influențați de comportamentul tău.
Pentru a te ajuta să fii un educator mai fericit, am pregătit pentru tine o serie de sfaturi simple, dar eficiente pentru a fi un educator mai fericit:
Fii creativ
Creativitatea este esența profesiei de educator. Fie că este vorba de modul în care
decorezi clasa, de felul în care construiești lecția, de resursele folosite, maniera în care predai sau integrezi tehnologia, dovedește că ai o perspectivă unică, care merită împărtășită și creează ceva original în fiecare zi.
Vei vedea că fiecare idee creativă generează o alta, iar diferențele nu vor întârzia să apară.
Setează un mediu primitor
Pentru a fi un educator fericit, este esențial să stabilești un mediu prietenos atât pentru copii, cât și pentru tine. Decorul unei clase te poate face să revii cu drag, iar atmosfera pe care o instaurezi la clasă dictează tonul fiecărei zile. Observă și laudă calitățile copiilor, încurajează-i să fie prieteni, să se ia în brațe, cântați și dansați împreună. Inserează note de pozitivitate în fiecare zi petrecută la clasă. Procesul educațional trebuie să fie unul vesel.
Cunoaște-ți punctele forte și stabilește așteptări realiste
Fii conștient de tine, de ceea ce poți, de ceea ce știi, dar și de ramurile care nu sunt punctul tău forte. Învață constant, dar nu fii prea critic cu tine atunci când lucrurile nu se finalizează așa cum ți-ai dorit.
Poate că ești o persoană extrem de creativă, dar managementul clasei constituie pentru tine o provocare. Acceptă acest lucru. Dacă o lecție nu a decurs perfect sau dacă lucrurile nu merg așa cum îți planificasei, nu lăsa acest lucru să te demotiveze.
Învață din greșeli și rămâi concentrat asupra obiectivelor tale.
Renunța la comparații
Compararea cu colegii este primul pas către insucces pe plan profesional. Fiecare persoană dispune de propriile resurse de timp, energie, resurse materiale sau umane. Încetează să îți compari viața sau activitățile cu ale celorlalți. Concentrează-te pe ceea ce ai de făcut, pe ceea ce îți dorești să realizezi, ia lucrurile pas cu pas, iar în drumul tău, bucură-te de fiecare realizare.
Faptul că te implici pentru a reuși ar trebui să fie suficient pentru a-ți susține fericirea.
Sărbătorește fiecare reușită
Indiferent de cât de mare sau mică este, fiecare reușită trebuie sărbătorită. Fiecare succes este rezultatul implicării tale, a timpului, energiei și resurselor de care dispui, așa că nu lăsa să treacă nici o ocazie fără a fi celebrată. Un educator fericit se bucură de realizările sale.
Devino un bun ascultător
Predarea ne poate încuraja să comunicăm, să îi încurajăm pe copii și să le oferim toate resursele necesare dezvoltării, însă, uneori, uităm să ascultăm. Ascultă mai mult, află ce cred oamenii, ce le lipsește. Numai după ce ai înțeles pe deplin o situație, ar trebui să vorbești, să acționezi sau să intervii. Ia-ți timp pentru analiză, pentru introspecție, ia-ți timp pentru tine și nu te grăbi să acționezi.
Dorința de a controla totul în jur îți poate consuma energia.
Acordă-ți timp pentru tine
O mare parte din timpul liber al unui educator este, de obicei, ocupat de planificarea activităților viitoare de la clasă, iar viața personală tinde să fie neglijată. O dată pe săptămână, acordă-ți timp și fă un lucru pe care ți-l dorești. Poate vrei să vezi un film, să începi un curs de dans sau să vizitezi un muzeu.
Orice ar fi, amintește-ți că meriți acest moment de relaxare.
Ținuta contează
Este dovedit faptul că modul în care ne îmbrăcăm influențează atât starea noastră de spirit, cât și pe cea a persoanelor din jur. Deoarece educatorii sunt activi fizic, confortul poate trece de mult ori înaintea aspectului estetic. Cu toate acestea, o ținută reușită îți poate da încredere și te poate face mai fericit. În diminețile în care nivelul fericirii este scăzut, alege să îmbraci ținuta preferată. Vei observa influența pe care hainele o au asupra ta.
Investește în experiențe, nu în obiecte materiale
Fiecare experiență ne îmbogățește, fiecare ieșire din cotidian ne ajută să ne cunoaștem mai bine. Investește în experiențe din care înveți ceva nou, în obiceiuri care te dezvoltă și te fac fericit. Comparativ cu obiectele, amintirile nu se demodează niciodată.