Dezvoltarea abilităților motrice între 18 luni și 3 ani

august 26, 2019

Dezvoltarea abilităților motrice încă din primele luni de viață este foarte importantă deoarece mișcarea susține formarea tuturor celorlalte aptitudini de care va avea nevoie pe parcursul vieții.

Între 18 luni și 3 ani, din punct de vedere motric, copilul trece printr-o explozie, astfel încât nu va avea nevoie de multe încurajări pentru a-și îmbunătăți coordonarea, ci mai degrabă de cât mai multe ocazii de a explora într-un mediu sigur, cu o ghidare blândă.

Pentru a construi un mediu captivant pentru copilul tău, nu ai nevoie de resurse materiale considerabile, ci doar de idei originale prin care să transformi elementele naturale din mediul său în obiecte fascinante pentru acesta. Valentina Secară, specialist în educație timpurie, fondatoarea grădiniței cu profil britanic Acorns Nursery și a centrului de training pentru părinți și educatori First 7, ne ajută cu sfaturi pentru o educație sănătoasă a bebelușului.

Dezvoltarea abilităților motrice fine

Abilitățile motrice fine se referă la capacitatea de a controla sistemul nervos pentru coordonarea musculaturii mâinilor și a degetelor.

În ceea ce privește activitățile pentru dezvoltarea motricității fine, la 1-2 ani copilul poate fi încurajat și ajutat să construiască un turn din piese mari tip puzzle, să pună inele mari pe un băț, să adune obiecte mici de pe o tăviță sau să prindă creioane colorate. Deși nu poate întoarce încă paginile cărții preferate una câte una, explorarea unui almanah și încurajarea de a da singur pagina este un exercițiu de motricitate fină foarte bun.

Am aflat de la Valentina Secară că abilitățile motorii sunt un factor foarte important în procesul de dezvoltare a abilităților cognitive. ”Îi poți aduce în apropiere diferite texturi, îl poți atrage cu diverse coșuri pline cu obiecte colorate sau tăvițe cu mălai, făină, pietricele și să afli de la el cum se simte și cum îi sunt cunoscute sau mai puțin cunoscute texturile respective”, spune promotoarea conceptului de educație timpurie.

Cu cât copilul va fi stimulat să lucreze musculatura caracteristică articulației mânuțelor, cu atât acesta va deveni mai îndemânatic și va avea un control mai mare asupra mișcărilor. Aproape de 3 ani, copilul poate înșira 3-4 mărgele de mari dimensiuni pe o ață, poate construi turnuri formate din 3-5 cuburi mai mici, poate întoarce paginile unei cărți una câte una sau ține în mână un creion. De asemenea, poate mânca sau bea fără ajutor și poate imita cu mâna atât mișcări verticale sau orizontale, cât și circulare.

Dezvoltarea abilităților motrice grosiere

Abilitățile motorii grosiere implică mușchii mari din picioare, brațe și trunchi și sunt importante pentru sănătate și dezvoltare fizică. Învățându-l să valorifice puterea acestor mușchi în activități precum alergatul, săritul, rostogolitul, aruncarea și lovirea unei mingi, îi asiguri o creștere sănătoasă a corpului și a creierului.

În primele luni de viață, copilul nu are foarte mult control asupra corpului său, astfel încât este dependent de adulții din jur. Însă în jurul vârstei de 18 luni, copilul începe să se cațere, să alerge și să facă tot felul de pozne. ”Singurul lucru pe care îl poți face în această perioadă este să te asiguri că o face în siguranță și să îi încurajezi descoperirile”, spune Valentina Secară.

Plimbările în parc, jocul cu mingea, dansul, activitățile de grădinărit sau ajutorul la curățenie sunt idei la îndemâna oricui ce îl pot ajuta în dezvoltarea forței musculare, a coordonării și echilibrului.

Beneficiile jocului

”Prin natura lor, copiii sunt fascinați de fiecare formă, mișcare, culoare din natură. Pentru a le menține acest entuziasm viu, exploatându-l în dezvoltarea unor abilități extrem de utile pentru mai târziu, aceștia au nevoie de un adult care să îi ghideze și cu care să împărtășească uimirea descoperirilor. Este important să acordăm o atenție educației încă de la naștere, iar progresele în ceea ce privește educația timpurie sunt evidente datorită surselor de informare online, ușor accesibile atât părinților, cât și cadrelor didactice. Mulțumim, suntparinte.ro, pentru susținerea campaniei First 7” – Valentina Secara.

Distribuie articolul

Articole similare

Conferințele și cursurile First7

Află mai multe informații despre despre coferințele și cursurile la care poți participa și tu ca să evoluezi rapid în carieră...