Beneficiile jocului

Beneficiile jocului în educația timpurie

iulie 30, 2019

În primii ani de viață, copiii sunt înzestrați cu o capacitate de învățare formidabilă. Este perioada în care aceștia absorb cele mai multe informații, încep să cunoască lumea, să o interpreteze și să o înțeleagă. De aceea, este esențial ca inteligența emoțională și intelectuală a copilului să fie stimulate timpuriu prin metode creative, adaptate nevoilor și personalității lor.

Cel mai simplu și eficient mod de a susține un proces de învățare constant este de a crea oportunități de joc cât mai variate și sigure. Este important ca educația prin joc de la creșă sau grădiniță să fie continuată și acasă. De aceea, toți părinții trebuie să cunoască beneficiile jocului și modul în care le pot exploata în mediul familial.

Prin joacă, copiii învață să rezolve probleme

Joaca este considerată ”ocupația” copiilor, sinonimă cu învățarea, vehiculul prin care aceștia dobândesc cunoștințe și aptitudini noi, motiv pentru care trebuie să fie parte integrantă din educația timpurie a copilului. Prin intermediul jocurilor pe care le practică, cei mici învață cum să rezolve problemele cu care se confruntă. De exemplu, cum să suplinească lipsa unei piese de lego dreptunghiulare cu două piese pătrate.

Beneficiile jocului

Joaca îi ajută pe cei mici să dezvolte comportamentul social

Joaca le permite copiilor să comunice idei și să îi înțeleagă pe ceilalți, prin intermediul interacțiunilor sociale pavând drumul către relații sociale puternice. Acest lucru se întâmplă deoarece, de cele mai multe ori, joaca și jocurile sunt interactive și îi învață pe copii să împartă jucăriile sau să se pună de acord cu privire la rolurile pe care fiecare le deține în cadrul jocului. Astfel, ei ajung să se cunoască și să dezvolte relații de prietenie mult mai ușor.  În plus, în grup, totul este mai distractiv.

Beneficiile jocului

Joaca sporește dezvoltarea fizică

Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie să se joace, să exploreze și să se miște cât mai mult. Nu trebuie să uităm că o minte sănătoasă are nevoie și de un corp sănătos. Jocul fizic susține dezvoltarea, coordonarea, controlul și conștientizarea corpului. Mai mult, prin joacă, copiii dezvoltă sentimentul de sine, ajung să își cunoască limitele, învață să fie curajoși și să își controleze impulsurile. Astfel, copiii care petrec mult timp cu activități fizice ajung să își cunoască bine corpul și capacitățile.

Beneficiile jocului

În cadrul jocurilor, copiii pot experimenta diferite roluri

Copiii se joacă pentru a da un sens lumii care îi înconjoară și a găsi semnificații. De cele mai multe ori, cei mici experimentează jocurile de rol prin care exprimă modul lor de a vedea lumea. Prin acest tip de joc, imaginația copilului nu numai că obține un antrenament, dar învață și cum să se transforme. Prin intermediul jocului de rol, copiii pot, de asemenea, să învețe să coopereze, să împărtășească informații și să funcționeze într-o comunitate mai mare. Printre rolurile preferate sunt cele de doctor, de părinte, persoane care fac parte din universul lor.

Beneficiile jocului

Joaca stimulează autocontrolul

Prin joc, copiii învață să respecte regulile sociale, să coopereze cu ceilalți în mod voluntar și să se implice în activități alături de alți copii. Joaca este cea mai bună modalitate de a învăța să respecte și dorințele celorlalte persoane, fie adulte, fie copii.

Joaca îmbunătățește concentrarea, nivelul de atenție și memoria

Jocurile presupun implicare, de cele mai multe ori, combinând angajamentul fizic, mental și verbal.  În timp ce se joacă, atenția celor mici este direcționată  către activitatea desfășurată. Ei își creează un univers propriu. Astfel, prin joacă, nivelul de atenție și concentrare este antrenat. De exemplu, să ne gândim la rezolvarea unui puzzle. Acest tip de joc presupune un nivel de atenție și implicare ridicat din partea celor mici. Sigur și eficient, este un exercițiu minunat pentru memorie.

Beneficiile jocului

Jocurile ajută la dezvoltarea gândirii matematice

Jocul și învățarea prin joacă susțin, de asemenea, gândirea matematică. Educația timpurie clădește fundația micului matematician. Trei categorii de activități matematice se dezvoltă prin intermediul jocurilor: explorarea modelelor și a formelor spațiale, compararea mărimii a două sau mai multe elemente, precum și enumerarea și cuantificarea.

Joaca reduce stresul

Dacă privim copiii în timp ce se joacă, vom observa că în jurul lor se creează un univers magic, un univers de poveste. Chiar dacă jocurile îi provoacă, starea generală este de relaxare, multe zâmbete și chicoteli. Acest lucru se datorează caracterului natural și spontan al jocului. Cei mici se implică de dragul satisfacției pe care o obțin în timp ce desfășoară activitatea, fără a avea o motivație extrinsecă sau a aștepta vreun rezultat.

Beneficiile jocului

Joaca promovează dezvoltarea abilităților lingvistice

În timp ce se joacă, copiii învață să comunice în mod efectiv, descoperă cuvinte noi și înțeleg legătura dintre obiect și numele care îl denumește. În timpul jocului, micuții practică noțiuni noi, numesc obiectele din jurul lor și învață să își manifeste imaginația, curiozitatea și creativitatea.

Toată această joacă are ca rezultat un copil capabil să își exprime ideile, gândurile și sentimentele și un adult extrovertit, sigur pe sine și pe abilitățile sale.

Distribuie articolul

Articole similare

Conferințele și cursurile First7

Află mai multe informații despre despre coferințele și cursurile la care poți participa și tu ca să evoluezi rapid în carieră...