Tehnici de storytelling în educația timpurie

august 26, 2019

Storytelling-ul are o imensă putere de educare și dacă este aplicat metodic și de la vârste timpurii, îi ajută pe copii să învețe mult mai repede, să dobândească aptitudini nebănuite și să se dezvolte atașament pentru pentru citit. Dacă vrei ca micuțul tău să învețe repede lucruri noi, ar trebui să știi că împachetarea unui concept abstract într-o poveste captivantă, face înțelegerea și dobândirea lui mai simplă. În plus, momentele pe care le petreceți împreună în compania unei povești sunt neprețuite.

Ce este storytelling-ul?

Storytelling-ul este arta povestirii ce duce la formarea unei conexiuni speciale între povestitor și ascultător. Pe lângă relatarea unor fapte, storytelling-ul presupune și modularea vocii, schimbarea mimicii și limbajului corporal și adăugarea emoției. Practic, ”condimentând” o poveste cu gesturi și sunete vei reuși să acaparezi atenția copilului la un nivel mult mai profund decât ar face-o o simpla citire, asta și pentru că senzația de imersiune în poveste este mai pătrunzătoare și se creează o interacțiune aparte.

Beneficiile storytelling-ului

Marele avantaj al storytellig-ului este reducerea timpului petrecut în fața televizorului, tabletei sau smartphone-ului. Pe lânga aprofundarea legăturii dintre părinte și copil, arta povestirii ajută la o mai bună comunicare, dezvoltarea memoriei și imaginației.

Îmbunătățirea ascultării și interacțiunii – ca o poveste să mențină atenția unui copil este nevoie, ca pe lângă conținutul atractiv, să conțină elemente de oralitate, să emane emoție și să cuprindă elemente amuzante și surprinzătoare. Toate aceste fac copilul să intervină cu întrebări, observații și remarci.

Creșterea empatiei – poveștile au darul de a-i face pe copii să se identifice cu personajele și sentimentele lor, moment oportun pentru părinte de a vorbi despre tipuri de emoții și de ce este importantă arătarea grijii față de ceilalți prin gesturi și limbaj.

Conștientizarea rădăcinilor și insuflarea valorilor – povestirea întâmplărilor din trecut și descrierea unei scurte istorii a fiecărui membru din familia extinsă ajută copii să creioneze trecutul rudelor și să conștientizeze poziționarea lor în arborele geanologic. Odată cu aceste povești copiii învață care sunt valorile și obiceiurile familiei.

 

Tehnici și oportunități de storytelling

Dacă timpul îți permite, răsfoiește cartea înainte, pentru a te asigura că știi ideea de bază a povestirii

Fă din moment un ritual pe care îl poți anunța cu ceva timp înainte. Copiilor le place să știe ceea ce urmează să se întâmple, iar entuziasmul lor va crește

Creează un loc special și confortabil pentru acest ritual, pe care copilul să îl identifice drept ”locul cu povești”. Decorează-l cu perne moi și alte elemente care îi plac.

Analizați împreună coperta. Întrebări precum Ce putem vedea? Despre ce ar putea fi cartea? Ce crezi că se întâmplă în poveste? pot varia în funcție de vârsta copilului.

Vorbește cât mai clar, poate chiar mai lent decât ai face-o de obicei.

Vocea este foarte importantă atunci când spui o poveste. Adaptarea volumului vocii, în funcție de intensitatea faptelor povestite, felul cum se pun pauzele, vorbitul în șoaptă, toate aceste detalii sunt factori ce captează atenția copiilor și îi fac să rămână concentrați, la fel ca atunci când li se citește o poveste.

Poți întrerupe povestea pentru a adăuga comentarii din viața voastră cotidiană sau pune-i întrebări precum „De ce crezi că l-a supărat atât de tare gestul prietenului său?”

După ce povestea se termină, mai zăboviți puțin asupra subiectului. Poate au fost sfaturi bune pe care le-ar putea aplica și el, poate sunt lucruri de lămurit. Încurajează-l să interacționeze cu tine.

Transformarea conceptelor în personaje

Odată ce niște concepte devin personaje dintr-o poveste, acestea pot fi internalizate cu ușurință, pot stârnii emoții și pot deschide ușa imaginației, loc în care copiii se simt cel mai bine.

Transformă istoria familiei în povești captivante

Descrierea evoluției unei familii poate lua forma unor povești vii, cu care copiii pot empatiza cu ușurință. Legătura care se creează în timpul descrierilor întâmplărilor de familie duce la creșterea gradului de încredere între părinte și copil. Odată ce observă cum se leagă toate lucrurile copilul devine mai implicat și mai atent.

Inventarea poveștilor alături de copii

Dezvoltarea creativității copilului se face prin implicarea lui în crearea de povești și cu ajutorul unor accesorii externe. Folosirea păpușilor, a zarurilor cu pictograme sau a plastelinei ajută copii să vizualizeze mai bine întâmplările cărora le dau glas alături de părinți. Există zeci de astfel de exemple din care părinții se pot inspira.

Participarea la evenimente de story reading și storytelling

Citirea poveștilor și storytelling-ul se îmbină perfect la evenimentele cu tradiție din grădinițele Acorns, unde, în mod constant sunt invitate persoane publice să citească o poveste copiilor și să-și aducă aportul personal de storytelling.

Distribuie articolul

Articole similare

Conferințele și cursurile First7

Află mai multe informații despre despre coferințele și cursurile la care poți participa și tu ca să evoluezi rapid în carieră...